Zelf een website maken, hoe doe je dat?
Met de opkomst van het internet is het creëren van een eigen website gemakkelijker dan ooit. Of je nu een persoonlijke blog wilt opzetten, een portfolio wilt presenteren of een bedrijf wilt lanceren, het maken van een website is een uitstekende manier om online aanwezig te zijn. Gelukkig hoef je niet per se een techneut te zijn om je eigen website te maken. Met de juiste hulpmiddelen en tools kun je zelf een professionele en functionele website creëren. In deze gids zullen we stap voor stap bespreken hoe je zelf een website kunt maken, van het kiezen van een geschikt platform tot het publiceren van je eindresultaat.
Het kiezen van een hulpmiddel
Allereerst zijn er verschillende manieren waarop een website gemaakt kan worden.
Zo is de meest ingewikkelde manier om een website te maken om deze volledig vanuit HTML en CSS te schrijven. De zogenoemde ‘’HyperText Markup Language’’ en ‘’Cascading Style Sheets’’ zijn twee programmeertalen welke samenwerken om een website vorm te geven.
Een snelle uitleg is; HTML zorgt voor structuur in de site, CSS zorgt voor het uiterlijk.
Natuurlijk zit je niet te wachten het starten met programmeren of om het überhaupt te leren.
Om deze reden is het CMS of Content Management Systeem in het leven geroepen.
Dit is een tool of applicatie waarmee je (vaak) visueel je website kan ontwerpen.
Er wordt een vaste opzet aan ‘’puzzelstukjes’’ of ‘’widgets’’ gegeven welke jij kan plaatsen op de plek waar jij dat wilt. Vervolgens zorgt het CMS ervoor dat de widgets de juiste code meekrijgen en ben je dus aan het coderen zonder te coderen!
Dit klinkt allemaal wat ingewikkelder dan dat het is, daarom worden hieronder voorbeelden gegeven van de verschillende soorten CMS programma’s.
Welke soorten CMS zijn er?
Er zijn twee verschillende soorten Content Management Systemen:
- Open source
- Software as a service (SAAS)
Open source betekent dat iedereen toegang heeft tot het programma en hier zelf wijzigingen in kan aanbrengen. Het bekendste open source CMS is WordPress.
WordPress staat gebruikers toe zelf plugins uit te laten brengen, dit zijn kleine toepassingen welke gedownload kunnen worden op jouw versie van WordPress.
Software as a Service CMS betekent dat je een periodiek (vaak maandelijks) bedrag moet afdragen aan de maker van het CMS. Je betaald voor de rechten of de licentie om gebruik te kunnen maken van het website design programma. In tegenstelling tot Open Source Content Management Systemen zijn de keuzes bij Software as a Service vaak gelimiteerd.
Zo zijn er minder plugins door de zwakke toegankelijkheid en worden plugins zelf gemaakt door de eigenaar van het platform. Vaak wordt er voor deze plugins dan ook een extra kostprijs gevraagd.
Hyperfix raadt voor het zelf maken van een website de Open Source CMS variant aan.
Puur door de vele opties die het met zich meebrengt en de lage opstartkosten.
Wat zijn de beste Open source CMS?
De beste Open source CMS worden vaak bepaald door persoonlijke voorkeur en de specifieke eisen die een website moet voldoen. Echter, enkele populaire Open source CMS zijn:
- WordPress – Het meest populaire en veel gebruikte CMS ter wereld. Het is eenvoudig te gebruiken en heeft veel gratis en betaalde templates en plugins beschikbaar.
- Joomla – Een andere populaire open source optie met een rijke set aan functies en mogelijkheden. Het is echter iets complexer dan WordPress en richt zich vaker op meer geavanceerde gebruikers.
- Drupal – Een krachtig en flexibel CMS dat geschikt is voor complexe websites en webapplicaties. Het heeft een groeiende gemeenschap van ontwikkelaars en een uitgebreide documentatie.
- Magento – Een specifiek CMS voor online winkels en e-commerce websites. Het heeft veel geavanceerde functies en is geschikt voor grote en complexe webshops.
Het is belangrijk om te overwegen welk platform het beste bij jouw specifieke eisen en vaardigheden past, voordat je een CMS kiest om mee te werken.
Stap-voor-stap aan de slag
Nadat je een keuze hebt gemaakt voor een CMS, kun je aan de slag gaan met het maken van je website. Hieronder volgt een overzicht van de stappen die je moet nemen:
- Regel een domeinnaam en webhosting – Voordat je aan de slag kunt, heb je een domeinnaam en webhosting nodig. Dit is de basis voor je website en geeft je een unieke URL en opslagruimte voor je website bestanden.
- Installeer het CMS – Het CMS kun je installeren via de web hosting control panel. Veel webhosting providers bieden een eenvoudige installatieprocedure voor populaire CMS.
- Kies een thema en aanpassingen – Het CMS biedt vaak een breed scala aan gratis en betaalde thema’s en templates. Kies een thema dat aansluit bij het ontwerp en de functionaliteiten die je wilt en pas het vervolgens aan naar je eigen wensen.
- Voeg inhoud toe – Voeg tekst, afbeeldingen en andere inhoud toe aan je website via het CMS-beheerpaneel.
- Publiceer en promoot je website – Publiceer je website door deze live te zetten via de web hosting control panel.
Hoe zat het ook al weer?
In deze gids hebben we geleerd hoe je zelf een website kunt maken. We hebben gezien hoe we een Content Management Systeem kunnen gebruiken om visueel onze website te ontwerpen, zonder veel te hoeven coderen. Daarnaast hebben we kennisgemaakt met Open Source en Software as a Service CMS-platforms en gezien hoe we het beste platform voor onze behoeften kunnen kiezen. Met deze informatie en de juiste hulpmiddelen is het creëren van een eigen website nu binnen handbereik.
Als je geen zin heb in al dit gedoe of hulp nodig hebt, klop dan eventjes bij ons aan!
Wij beantwoorden graag je vragen en ondersteunen waar nodig. Zo kan jij een knallende
start van je online avontuur hebben.
Meer informatie over het maken van een website?
Wij raden dit artikel aan!
0 reacties